Bergen bland molnen.

Costa Rica/Panama har infört nya hårda regler för vissa områden. Just nu är det mycket svårt att få tillstånd för bestigningar av Cerro Fabrega och Cerro Echandi. Vi och våra guider jobbar nu hårt med att få de rätta tillstånden för dessa berg. Om vi inte får tillstånd görs resorna om lite.

Costa Rica erbjuder många spännande miljöer med en enorm mångfald. Vi på UnXplored har valt ut områden dit få turister åker när de är i Costa Rica. Varför åka dit alla andra åker? Vi vill visa att Costa Rica okända juveler.

På den här resan får ni uppleva orörda regnskogar med ett överflöd av djur och växer i en orörd miljö. Vi vandrar på stigar få vandrar på och vi kommer att bestiga bergen Cerro Pittier och Cerro Kamuk.

Pontus Aratoun som är vår Svenska guide har arrangerat resor i detta område förut och med framgång visat kunder vilken fantastisk mångfald det finns utanför de slitna turiststråken. Ihop med vänner och guider på plats i Costa Rica har vi planerat in i minsta detalj – en resa som kommer vara unik. Vi har valt ut spännande bergsområden inga turister får uppleva (vi har specialtillstånd)

Under resan besöker vi flera olika naturområden och kommer i kontakt med en rad unika ekosystem. I detta skogar finns det över 600 fågelarter, många kattdjur som jaguar, puma, ozelot, jaguarundi, margay, oncilla etc. Även tapirer, coati, 115+ fiskarter, över 300 reptil- och amfibiearter. Dessutom över tretusen växtarter från 50 meter höga ner till orkidéer lika stora som en lillfingernagel.

Vi bor och äter på lodger, enklare bergshyttor och vi bor i djungelhammockar. Terrängen vi rör oss i är krävande och räkna med långa dagar i växlande väder och temperaturer. Klimatet varierar mellan tropisk fuktig värme till fräsch bergsluft med temperaturer som en ok svensk sommar. Uppe i bergen kan vi uppleva temperaturer ner till +5C på natten och hög luftfuktighet eftersom vi vistas uppe i molnens rike.

RESANS LÄNGD: 16 dagar
.
GRUPPENS STORLEK: Max 6 personer.
BOENDE: Del i dubbelrum på hotell/lodge. På vandringen i djungelhammock.
PRIS:
DATUM: Inget datum än.
GRADERING: 4-

Resan dag för dag.

Dag 1. Ankomst Costa Rica – Yatama Ecolodge, Sarapiqui

Vi blir upphämtade på flygplatsen (uppsamling senast 13.00 lokal tid) och vi beger oss till Yatama Ecolodge som ligger mitt inne i regnskogen i Sarapiqui och precis vid Braulio Carrillo National Park. Väl där checkar vi in och ägnar resten av dagen/kvällen åt att bekanta oss med regnskogens alla ljud, djur och växter. Guiderna kommer ta de som orkar på en kortare vandring in i regnskogen. En middag avnjutes till tonerna av regnskogens alla djur. De flesta rummen har en liten balkong/altan där man kan relaxa innan man går och lägger sig. Naturen finns precis utanför dörren eftersom vi bor mitt i regnskogen.

Boende på lodge. Middag.

Dag 2. Sarapiqui  – Yatama Lodge

Efter en härlig Costa Ricansk frukost kommer vår svenska guide, Pontus samt lokala guider ta med er på en intressant vandring ut i regnskogen där ni har stor chans att se och fota många av de över 400 arter fåglar som finns i området. Här finns också många olika sorters grodarter och mängder av orkidéarter. Vi passar på att ta ett dopp i någon av dom naturliga poolerna mitt inne i regnskogen vid ett vackert vattenfall. Vi får uppleva en stor mångfald av allt från apor, orkidéer, fåglar, grodor och insekter. Med våra proffsiga guider och en guide från Yatama Lodge får ni en total upplevelse. Glöm ej kikare och/eller kameror! Det blir en lång dag där tanken är att ni lär känna djungelmiljön på ett kontrollerat sätt. Perfekt för kommande äventyr.
Väl tillbaka på lodgen och lite mat så gör vi oss redo för en vandring in i en annan del av skogen. Alla tar med sina djungelhammockar och vi lär er hur man sätter upp en djungelhammock snabbt och säkert. När vi ändå hänger där äter vi en god djungellunch.
Det myllrar av djur och har vi tur kan vi få en glimt av tapir, ocelot, paca, capuchinapor, quetzal, vrålapor, pilgiftsgrodor, agouti, jaguar och den sällsynta jaguraundin för att nämna några av alla djurarter.

Kvällen avslutas med en härlig middag på Yatama lodge. De som vill kan sedan följa med guiderna ut på en nattvandring, då är skogen full av djur, vilka annars inte är aktiva på dagen.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

  

Dag 3. Sárapiqui  – Yatama lodge och färd till San Vito och ”Hotel Green House”.

Efter tidig frukost åker vi söderut mot San Vito och till våra hytter som ligger vid foten av Cerro Pittier. På vägen passerar vi Cerro de la Muerte där vi stannar för att äta lunch och att fota kolibrier. Efter ca 5-6 timmar kommer vi fram till San Vito där vi har chans att köpa snacks etc innan djungeln i La Amistad National park. Vi har specialtillstånd för vandringen i nationalparken och bergen väntar på oss. Cerro Pittier, 2869 m,  ligger på gränsen mellan Costa Rica och Panama och Cerro Frabega, 3335 meter,  ligger helt inne i Panama. Skogarna här har en enorm mångfald av djur och växter. Mycket om några turister har vandrat på dessa stigar.
Vi äter en rejäl middag som ägarna till hytterna tillagar åt oss. Vi somnar gott till redo för bergen.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

Dag 4. San Vito – Lodge Pittier.

Vi avnjuter en klassisk Costarikansk frukost och sedan bär det av till boendet vi foten av Cerro Pittier men innan så besöker vi kaffeplantager och kafferosterier och här får ni avnjuta nymalet kaffe. Det finns även chans att köpa fint kaffe för att ta hem. Vi hinner även köpa lite snacks och proviant. Väl framme på den familjeägda lilla lodgen kan vi ta en kortare promenad vid foten av berget. Hinner vi tar vi ett avslappnande bad i de varma källorna, Aguas Calientes.Vi äter en god middag på kvällen som familjen lagar och packar det sista inför flera dagar uppe bland bergen. Nu är det läge för att ladda batterier till kameror etc.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

Dag 5. Cerro Pittier och Cerro Fabrega – Camp 1 Huacal.

Vi går upp tidigt och ger oss av efter en god frukost. Det är en brant stigning på 1078 höjdmeter till Cerro Pittier. Vi kämpar på genom fantastiska ekskogar och sedan genom den dimmiga molnskogen. Vi tar en break på Cerro Pittier för att sedan fortsäftta mot vårat läger.
Guiderna visar ovanliga orkidéer och andra växter. Vi kommer garanterat se orädda fåglar och andra djur. Vi hoppas på att få se ett kattdjur eller en tapir. Efter en lång och spännande dag i regnskogen slappar vi i basecamp och äter en god middag till ljudet av regnskogens alla djur. Här ute är vi långt från mobiltäckning och stadsbrus. För den som vill och orkar tar vi en sen kvällstur i mörkret. Då är många grodor, salamandrar, spindlar, ugglor och mycket annat aktiva. I ficklampornas sken har vi chansen att se många spännande arter.
På kvällen sätter guiderna upp åtelkameror så vi kan se vad som smyger omkring i lägret på natten. Har vi tur är det en jaguar eller puma, har vi mindre tur är det någon guide some letar efter godis.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Frukost/lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 6. Cerro Pittier och Cerro Fabrega – Camp 2 Ventanas.

Vi vaknar tidigt och avnjuter en stärkande frukost. Vi kollar åtelkameran och hoppas något spännande har fångats på bild. Vi ger oss av tidigt mot camp 2 och kanske hinner vi upp på Cerro Fabregas topp. Men detta beror på hur vandringen går, vädret etc. Men ingen stress. Vi skall njuta av molnskogen här uppe. Det gäller att hålla ögonen öppna och kamera/kikare i högsta hugg. Har vi tur kan vi få se en apörn sväva över oss. Annars finns det mycket intressanta fågelarter, grodor, tapirer, pumor, jaguar, ozelot etc här uppe. Orkidéer och mängder av andra spännande växter och har vi tur kan vi hitta kantareller. Jo ni läste rätt. Samma sorts kantareller som vi avnjuter hemma i Sverige. De älskar molnskogen och helst ekskogarna. Så vi hoppas på skörd och kantarellmackor till kvällen.
Vi slår läger, Camp 2, Ventanas. Hinner vi, går vi upp på páramon och toppen av (Cerro Frabega). Om inte så tar vi en tur upp mot páramon och avnjuter en fantastisk utsikt. Vi kommer befinna oss på runt 3000 meter så natten kan bli kylig. Vi äter en mumsig middag och pratar om våra upplevelser. Såklart sätter vi upp åtelkameror så vi kan fånga spännande djur och godistjuvar på bild.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Frukost/lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 7. (Cerro Fabrega), Cerro Pittier – Camp 2 Ventanas.

Vi startar tidigt. Siktar mot toppen idag. Vi packar bara det nödvändigaste så att packningen blir lätt. Hade vi tur dagen innan och nådde toppen då så tar vi och utforskar toppen igen. Här uppe ligger resterna av ett plan som kraschade för många år sedan och som var fyllt med reservdelar till bilar etc. När lokalbefolkningen fick reda på kraschen kämpade sig några upp för att leta hela bildelar. Vi utforskar den stora trädfria páramon. Här uppe växer helt andra växter än i skogen och man kan hitta arter som är släkt med blåbär, lingon och lupiner, geraniumarter bland annat. Det är bra att ha en extra dag i bergen eftersom vädret kan skifta snabbt och vi har större chans att få se den fantastiska utsikten över Panama och Costa Rica. Vi kommer att se Cerro Kamuk som är nästa mål, Cerro Echandi, Volcan Baru, Cerro Durika osv.
Vi går ner och packar ihop vårat läger och sätter av mot Pittier igen. Hinner vi så blir det Camp Huacal igen. Vi lägger oss i våra skönt gungande hammockar efter en rejäl middag och somnar till regnskogssymfonin.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Frukost/lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 8. Cerro Fabrega – Cerro Pittier åter till Lodge Pittier.

Vi går upp tidig och äter en god djungelfrukost och packar sedan ihop vårat läger. Idag har vi en bit att gå och det blir mest nerför. Men vi tar det lugnt och hinner utforska och fotografera massor. Vi passerar tusenåriga ekar, urgamla avocadoträd och mycket annat. I början är de korta och knotiga och senare längre ner på berget över 50 meter höga och ståtliga. Det blir lunch i den dimmiga skogen. Överallt växer bromeliaväxter på marken och i träden, orkidéer kryper i mossan. Det ser ut som vi är i scen från Sagan Om Ringen och att Enterna kan dyka upp när som helst. Senare på dagen/ tidig kväll är vi framme vi vår lodge igen. Vi duschar och äter en god middag.

Boende i lodge. Frukost/lunch i skogen, middag på lodge.

Dag 9. Vilodag.

Idag tar vi sovmorgon och efter frukosten åker vi och till ett läckert vattenfall där vi kan ta ett svalkande dopp i en av alla pooler och senare en “Trapiche” tur, besök på en sockerrörsodling. Vi får se hur sockerprodukter utvinns från sockerrören, bland annat Agua dulce, Tapas de dulche etc. Vi stannar en stund i San Vito och provianterar. Efter det åker vi till vår lodge där vi laddar batterierna äter en god middag och packar ihop för nästa långtur.

Boende i lodge Frukost/lunch/middag.

Dag 10. Varma källor – proviantering – Bonysú Lodge, Kamuk.

Vi packar vår buss efter frukosten och ger oss iväg mot Kamuk och Tres Colinas. Men innan vi kommer fram blir det ett stopp vid några heta källor där vi kan ta lunch och bada i det kristallklara vattnet. Vi åker på en slingrig väg där vi passerar stora annanas-plantager. Här har ursprunglig skog försvunnit till dessa plantager. Som tur är skogen bevarad längre upp längs den slingriga vägen upp mot den lilla byn Tres Colinas och Bonysú Lodge. Ett enkelt men mysigt familjeägt ställe precis vid starten av stigen mot Cerro Kamuk. Vi gör oss hemmastadda och njuter av utsikten här på 1800 meter. Vi tar sedan och testar en populär fritidssysselsättning i Costa Rica; öringsfiske som sedan tillagas och vi bjuds på en god middag i Tico-stil.
Eftersom det är en lång vandring som väntar är det ett bra tillfälle för att ladda batterier och att packa.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

Dag 11. Bonysú Lodge, Kamuk – Cerro Kamuk, Camp 1.

Idag skall vi vandra mot Cerro Kamuk, ett berg på 3549 meter som gömmer sig långt inne i regnskogen. Det är ett av dom få bergen i central amerika där man kan stå på toppen och se både Stilla havet och Atlanten (Karibien) samtidigt. Stigen vi slingrar sig upp genom orörda skogar som tillhör den enorma nationalparken La Amistad. Vi har specialtillstånd för att besöka nationalparken. Stigen slingar tig mellan enorma träd som kan nå höjder på över 50 meter och som är överfulla av orkidéer och andra växter. Apor, Quetzaler, grodor, apörnar, jaguarer, tapirer, pumor och många andra djurarter kallar den här skogen sitt hem. Vi vandrar på och sätter upp vårat läger långt inne i regnskogen. Där hänger vi upp våra hammockar och äter sedan en djungelmiddag. Vi sätter upp åtselkamerorna igen så vi kan se alla djur som smyger runt oss på natten.

Frukost på lodge. Boende i regnskogen. Djungelhammock. Lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 12. Cerro Kamuk, Camp 1 – Camp 2.

Vi slår lägret tidigt och ger oss iväg. Stigen slingrar sig genom en uråldrig skog som bjuder på många spännande möten. Ekarna här är över tusen år gamla. Det hänger mossa från träden överallt och det dryper av fukt. Har vi tur kan Quetzaler flyga förbi. Kattdjur och tapirer lämnar spår i leran. Våra guider visar oss fantastiska miniorkidéer som kryper upp för trädstammarna och stora orkidéer som är lika höga som en människa. Vi försöker gå så långt vi orkar och bygger nästa läger så nära  Cerro Kamuk det går. Stigen slingrar sig över bergskammar och vi kommer att bestiga flera mindre berg på vägen: Kutsi, Bekom, Kasir, Nai, Dudo och Apri innan vi når Kamuk. De flesta av dessa toppar är över 3000 meter höga. Vi kommer att avverka många kilometer den här dagen. Kvällen avslutas med en middag och att vi smälter dagens spännande upplevelser. För dom som orkar tar vi en kvällstur och vi hoppas se många nattaktiva djur i ficklampornas sken.

Beroende på vår hastighet och vädret kan den här dagen bli “toppdagen”.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 13. Cerro Kamuk, Camp 2 – Camp 3.

Vi går upp precis innan solen stiger och vandrar långt även idag, efter en stärkande frukost. Målet är att fixa camp 3 så när Kamuk vi kan. Vi passerar et träskigt område på vägen som kallas ”The Saw”. Här hoppas vi kunna hitta intressanta grodarter och köttätande växter. Vi traskar på och under dagen förändras skogen. Träden blir mindre och mossigare. Vi når tillslut camp 3. Av med packningen och nu tar vi bara med oss det viktigaste. Vi går iväg mot toppen. Vi närmar oss Cerro Apri och nu börjar den trädlösa paramon breda ut sig. Efter ett tag når vi den steniga kammen som leder upp mot toppen. Runt oss ser vi regnskogen breda ut sig så långt vi kan se. Vi plåtar massor och har vi tur så är vädret klart och vi kan se Stilla havet och Atlanten. Hela teamet går tillbaka till lägret och njuter av den fantastiska utsikten på vägen dit. Alla äter och myser av skogens mystiska ljud.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 14. Cerro Kamuk – Bonysú Lodge, Kamuk.

Det är dags att bege sig hemåt. Vi vandrar samma väg tillbaka och får njuta av molnskogen och dess invånare. Nu kan ta det lugnt och fotografera allt spännande vi ser. Vi hoppas kunna hitta många spännande orkidéer i detta område eftersom det är outforskat. Här uppe på över 2700 meter trivs många olika sorters orkidéer. Det ser ut som vi vandrar i en uråldrig skog någonstans i Midgård och var som helst kan en alv hoppa fram. Efter en lång dagsvandring kommer vi tillslut fram till vår lodge och kan njut av god mat och en dusch, Vi pratar om våra upplevelser från urskogen och bergen.

Boende på lodge. Frukost/ lunch och snacks i skogen. Middag på lodge.

Dag 15. Bonysú Lodge, Kamuk – Dominical.

Vi säger hejdå till bergen och beger oss iväg till kusten och Dominical. En gammal surfort vid Stilla Havet. Vi tar in på vår lodge och för de som vill blir det ett bad i havet eller i poolen. Vi samlas sedan för en god middag. Alla får sedan sin unika UnXploredtröja gjord för bara den här resan. Vi pratar om våra upplevelser, delar minnen.

Boende på lodge. Frukost/ lunch/middag.

Dag 16. Lodge – Lodge vid Dominical.

Vi äter ännu en god frukost, och njuter av morgonen. Vi samlas alla för en sista gång och tar farväl av alla. Endel skall till flygplatsen, några stannar kvar vid havet.

RESANS LÄNGD: 16 dagar
.

GRUPPENS STORLEK: Max 6 personer. Det är svårt att få tillstånd till mer personer på Pittier-vandringen så för tillfället har vi bara 6 platser på den här unika resan.

BOENDE: Del i dubbelrum på hotell/lodge. På vandringen i djungelhammock.

PRIS:

DATUM Inget datum än.

GRADERING: 4-

I resans pris ingår:

• Transfer till och från flygplats.
• Svensk expeditionsledare.
• Behöriga lokala guider.
• Boende på lodger. (boende i dubbel eller flerbäddsrum).
• Boende på bergshytta. (boende i dubbel eller flerbäddsrum).
• Köksutrustning när vi campar i regnskogen.
• Frukost, middag, snacks & lunch alla dagar.
• En fin fotobok med bilder från resan.
• Alla transporter specificerade i programmet.
• En T-Shirt unik för den här resan.

I resans pris ingår ej:

• Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
• Flyg t/r Costa Rica.
• Personlig utrustning (sovsäck, djungelhammock etc).
• Dricks.
• Alkoholhaltiga drycker.

På den här resan guidar Pontus Aratoun ihop med Marco Mora och Karen. Marco och Karen bor i södra Costa Rica och de guidar mycket i den delen av landet. Så vi kommer vara i mycket goda händer då alla guider har stora kunskaper om allt från orkidéer, fåglar, grodor, fjärilar etc. På tidigare expeditioner har flera nya arter orkidéer hittats och hittar vi intressanta arter på den här resan lämnas allt material till Costa Ricas herbarium för vidare analyser.
Under en av resorna som Pontus arrangerade för en annan svensk resebyrå fann dom en grodart som forskarna trodde var utdöd. Guiderna kommer dela med sig av sina expertkunskaper till er så att ni får ut så mycket som möjligt av resan.

Vi har planerat logistiken noga så vi har bra vattenkällor på väg genom bergen och skogarna. Vi har också valt mindre lodger där vi bor  före och efter vandringarna. Mysiga lodger där vi kommer nära inpå den lokala befolkningen och får njuta deras goda mat och gästfrihet.

Hela grundidén med resan är att söka ny kunskap, vara till hjälp åt forskarna med material och visa er och de som får ta del av era historier efter resan hur viktigt det är att bevara vår vackra planets artrikedom och fantastiska orörda miljöer. Vi kommer dessutom att stödja lokala projekt i området vi besöker.

INTRESSEANMÄLAN.

    FÖLJ MED OSS TILL BERGEN BLAND MOLNEN.

    En unik mix av äventyr, natur, vandring, biologisk mångfald och expedition.