Expedition Yanachaga Chemillen - Peru.

Peru är ett paradis för naturälskare! Vackra nationalparker, mängder med fåglar och djur, regnskogar, höga snöklädda berg samt en enorm biologiskt mångfald.
Följ med på den här unika expeditionen till Yanacaga chemillén under ledning av vår svenska guide Pontus Aratoun samt guiden Josh Richards. Pontus är en orkidé- och regnskogsnörd som bor i Sverige. Han har arrangerat expeditioner innan till bland annat Costa Rica. Josh är från USA men bor i Peru och har arrangerat expeditioner där under flera år. De är båda mycket kunniga när det gäller växt och djurliv. Detta är en expeditionsliknande vandringsresa med tyngd- punkten på djur och natur i orörd natur.
Området hyser över 520 fågelarter, 126 däggdjursarter, över 500 orkidearter och över 5000 andra växtarter, mängder med ovanliga grodarter osv…

Följ med på en unik resa där vi utforskar och får njuta av ett oexploaterat område i Peru dit få turister åker.

Dag 1 – Travel to Villa Rica.
Idag anländer gruppen till flygplatsen i Jauja där vi möter dem med en minibuss redo att köra alla till Villa
Rica. När vi anländer till Villa Rica kommer vi att bosätta oss på ett hotell, äta, köpa välbehövliga förnödenheter och vila efter den långa resan till Peru

Dag 2 – Travel to Paujil.
Vi går upp tidigt! Vi vill komma iväg tidigt då vi ska köra i minst 6 timmar till vår nästa destination, området Paujil. Paujil en låglandsregnskog i östra änden av Yanachaga Chemillen National Park – början på Amazonas enorma regnskog. Vi kommer antingen åka båt uppför floden eller så ska får vi vandra. Om båtturen är en op-
tion, åker vi ganska snabbt till stationen. Skulle vi behöva vandra blir det en 6 timmars vandring. Allt beror på vädret och hur hög vattennivån är i floden.

Denna sektor har många stigar, vackra kristallklara bäckar, orörd primärskog och ett rikt djurliv. Flodutter, jaguar, tapirer, apor, papegojor och många många andra däggdjur är rikliga här. Det är också ett bra ställe att observera många orkidéerarter. Du kommer att älska denna plats.

Dag 3 – Paujil.
Låt oss tillbringa dagen med att vandra och utforska! Vi kan välja att ta dagsvandringar och komma tillbaka till stationen för att sova i de många våningssängar de har satt upp, eller så kan vi välja att slå läger i skogen. De beslut kan fattas vid ankomst. Det finns alltid möjlighet att vandra så långt in i skogen som möjligt och
camping längs vägen om gruppen orkar. Stationsvakterna visar oss gärna runt.

Dag 4. Paujil.
Vi kan ta en 3 timmars vandring till några fantastiska kalkstensgrottor och se världens minsta arter av Begonia
som ENDAST finns här. Skogen är även mycket rik på djur och det finns många ovanliga fågelarter och groddjur här. Det var här vi en gång följdes av en jaguar och vi hade ingen aning förrän vi gick tillbaka. Vi hittade våra fotavtryck i leran längs hela leden med jaguars fotavtryck inuti vårt! Snacka om Adrenalinkick! Vi hade ingen aning om att vi blev förföljda!

Dag 5 – Paujil.
Idag kan vi utforska några av de andra lederna i parken och till och med ta en simtur i det kristallklara vattnet
i en turkos bäck längs med stationen. Det finns många alternativ. Vi kan bestämma då vad vi vill
att göra och var vi vill göra det. Mycket är beroende på vädret. Men alla alternativ är intressanta. Vi lagar en god måltid i köket efter dagens äventyr. De som jobbar på
stationen är verkligen ett trevliga att umgås på och de har en enorm kunskap om alla djur och växter i området.

Dag 6 – Paujil.
Ännu en dag i paradiset! Vi pratar med parkvakterna på stationen och så bestämmer vi vilken del av parken vi utforskar. Vi är säkra på att de har några trevliga och hemliga platser som väldigt få människor har sett.
Vi har en lång dag i regnskogen och väl tillbaka på stationen går vi igenom vad vi har sett. Minneskorten kommer fyllas med spännande bilder.

Dag 7 – Paujil.
Njut av varje ögonblick eftersom detta är vår sista hela dag i Paujil. Imorgon åker vi till civilisationen igen. Vi vandrar djupt in i skogen och spanar efter ovanliga orkidéarter, fåglar, ormar, pilgiftsgrodor och mycket annat. På stationen äter vi en god middag och packar ihop för resan ut ur djungeln.

Dag 8 – Mot Oxapampa och Ulcumano lodge.
Idag tar vi oss ut ur parken och beger oss till Oxapampa där Eduardo, ägaren på Ulcumano lodge kommer att vänta
på oss! Vi gör oss tillrätta på lodgen och för de som vill gör vi en exkursion ut i den artrika molnskogen runt lodgen. Vi äter en trevlig middag har en avkopplande natt.

Dag 9 – Ulcumanu.
Vårt uppdrag för idag är att köpa förnödenheter, mat, vatten och annat vi kommer att behöva för de kommande dagarna. När vi har fått allt vi behöver, åker vi tillbaka till Ulcumanu lodge, där vi kommer att utforska den 40+ hektar stora orörda molnskogen de äger. En god natts vila kommer att vara på sin plats, för imorgon
startar vårt andra äventyr.

Dag 10 – Ulcumanu.
Vi äter frukost i matsalen och ger oss sedan ut för att utforska de många stigar som Eduardo har anlagt i sina skogar. Dessa stigar kommer att ta oss genom täta älvmolnskogsmiljöer till exponerade vita sandjordar med mycket speciella livsmiljöer fyllda med mossor, köttätande växter och växter som bara växer i på fuktiga myrar. Vi kommer tillbaka för lunch och koppla av lite innan vi förbereder oss för en nattvandring för att leta efter det nattliga livet som kallar Ulcumanu sitt hem.

Dag 11 – Ulcumanu.
Idag ska vi utforska och undersöka molnskogen runt Ulcumanu. Djurlivet i Eduardos skog är mycket rikt och här finns över 250 fågelarter varav endel är mycket sällsynta. Det finns 8 endemiska arter i området. Här finns även den extremt sällsynta harlekinpaddaarten (Atelopus oxapampae) bara för att nämna några. Det här blir vår sista dag att utforska Ulcumanu-skogen. Njut av det!

Dag 12 – Cerro Pajonal.
Idag kommer vi starta tidigt med att bege oss till ett berg som lokalbefolkningen brukar kalla “Cerro
Pajonal”. På vägen åker vi genom en dal som vår guide Josh kallar för Planipalea Valley. Detta är en mycket
speciell plats eftersom det är hem för en av de mest sällsynta och kritiskt hotade giftgrodorna i Peru, Ameerega planipalea. Mer om arten här. Denna groda lever vid några små bäckar i den här dalen och ingen annanstans i världen. Vi försöker hitta grodan och isåfall registrera hur många vi hittar. Skulle vi finna grodan skulle vi tillhöra den lilla grupp med mycket få människor som sett grodan. Ju längre in vi vandrar i dalen och upp för bergssidorn desto tätare blir den fantastiska molnskogen. Skogen är full med ovanliga orkidéer, fåglar, salamandrar och grodarter. I leran kommer vi se spår från kattdjur som Jaguar och Puma. När vi når bergstoppen kommer vi till en mycket speciell “Pajonal” livsmiljö med unik växtlighet och mycket att utforska! Vi åker tillbaka till Ulcumanu för natten!

Dag 13 – San Alberto.
Upp och hoppa! Vi kommer att gå upp tidigt för att hinna vandra en bra bit innan vi slår läger. Vi ska till Yanachaga Chemillen Nationalpark! Vår destination i parken är sektorn San Alberto. Det här kommer att bli en brant och lerigt vandring, men väl värt det. Här kan vi se en uppsjö av orkidéarter, fågelarter, glasögonbjörnar om vi har tur, amfibier och mycket mycket mer. Se till att ta med all din campingutrustning och fotoutrustning. Vi slår läger högt upp i molnskogen. Vi äter en god middag till skogens alla ljud.

Dag 14 – San Alberto.
Idag vaknar vi upp bland dimmiga bergstoppar i molnskogen. Vi kommer att tillbringa dagen med att utforska och bli så leriga som möjligt. Vem vet vad vi kan hitta här. Era kameror och kikare kommer nyttjas mycket. Våra guider hjälper er att sätta ID på orkidéer, grodor, salamandrar och mycket annat. En valfri nattvandring kommer att vara ett alternativ för
de som vill se skogen från ett helt nytt perspektiv. Det är som en helt annan värld att vandra i molnskogen på natten! Vi sover gott i vårat läger medans åtelkameran fotar och filmar hela natten så vi kan se vad som smyger omkring när vi sover.

Dag 15 – San Alberto.
Vår sista heldag i San Alberto. Låt oss dra nytta av det och utforska Esperanza-toppen till fullo! Där
växer det många arter av olika köttätande växter och många orkidéer. Detta är också vår sista
chans för en nattvandring i San Alberto.

Dag 16 – Åter till to Oxapampa.
Idag börjar vi ta oss tillbaka till Oxapampa, och naturligtvis utforskar vi den fantastiska molnskogen på vägen ner! Vid ankomst till Oxapampa äter vi en god lunch och det finns tid för att handla snacks etc. Sedan åker vi tillbaka till Ulcumano lodge för en trevlig varm
dusch, en god middag och en god natts vila. Imorgon åker du hem!

Dag 17 – Åter till Lima och sedan hem.
Det blir en tidig start och vi åker tillbaka till Jauja eftersom ditt flyg kommer att avgå runt mitt på dagen (12:00) och anländer till Lima runt 12:50. Se till att boka dina internationella flyg sent på kvällen eller nästa dag så att du inte missar ditt flyg hem!

Detta är en expeditionsliknande natur/vandringsresa där vi besöker områden dit få turister åker. Så är du intresserad av: Vandring, fåglar, grodor, orkidéer, uteliv, spektakulära miljöer, regnskog, salamandrar, ormar, äventyr, makrofoto, naturfoto….etc? Ja då kommer du gilla den här resan.

Sätt upp dig på intresselistan nu! Ej bindande.

RESANS LÄNGD:17 dagar.
GRUPPENS STORLEK: Minimum 7, max 9 personer.
BOENDE: Del i dubbelrum på hotell. Djungelhammock/tält/hytter under vandringen.
PRIS: kontakta oss för prisinformation.
GRADERING 3+:

Inget datum än.

För alla som vill se vilka fågelarter som har observerats i Eduardos skog vid Ulcumano Lodge så finns en bra lista HÄR.

INTRESSEANMÄLAN.

    FÖLJ MED OSS TILL YANACHAGA CHEMILLEN.

    Ett spännande djungeläventyr utöver det vanliga.