Hur allt startade.

2022 bildades UnXplored Adventures av mig – Pontus Aratoun. Men hur kom idén till?

 

Jag började tidigt att intressera mig för regnskogar, mycket tack vare Jan Lindblads böcker och filmer. Därefter fascinerades jag av David Attenborough’s serie “Liv på jorden” som gjorde ett stort intryck på mig. Jag började drömma om djungelexpeditioner i Sydamerika och på Borneo, men fick istället på den tiden nöja mig med att utforska skogarna på Tjörn där vi hade vårt sommarställe. De fuktiga alskogarna låtsades jag vara Amazonas.

En viktig milstolpe i mitt liv var när vi i sjunde klass skulle välja PRAO-plats. Min högsta önskan var att få praktisera på Botaniska Trädgården i Göteborg – något som dock inte fanns med som ett valbart alternativ. Jag berättade om mina drömmar för min studierektor och några dagar senare besökte vi Botaniska Trädgården tillsammans. Min studierektor pratade med botaniker Hans som jobbade där, om möjligheten till praktik och till min stora glädje fick jag ett ja till svar! Det resulterade i att jag även efter min avslutade praktik kom att tillbringa mycket av min lediga tid efter skolan på Botaniska Trädgården. Detta under flera år – ända fram till studenten. Jag grottade ner mig i böcker om eucalyptusarter och regnskogar och jag ordnade till och med ett jobb som eucalyptusfrösamlare i Australien. Då var jag blott 16 år och hade aldrig varit utomlands på egen hand, så direkt efter studenten tog jag mitt pick och pack och drog till Australien där jag jobbade som eucalyptusfrösamlare i nästan ett år. Detta kom att bli ett startskott för min fascination för att resa och mitt intresse för flora, fauna och djurliv.

Om hur tankarna att arrangera resor föddes.
Första gången tanken om att arrangera unika resor dök upp var när jag som 19-åring jobbade i Australien som eucalyptusfrösamlare efter gymnasiet. Under min tid där fick jag möjligheten att besöka platser som vanliga australiensare inte kände till. Vi campade ofta mitt inne i regnskogen vid porlande bäckar, långt ute i bushen vid uttorkade floder och i gamla nerlagda guldgruvor. Ibland tog det flera dagar innan vi såg en annan människa. Jag njöt av solnedgångar med svarta moln av flygande hundar som sökte efter prunkande fruktträd och branta berg täckta med orörd regnskog fyllda med orkidéer. Efter min tid i Australien reste jag sedan vidare till bland annat Nya Zeeland och Fiji. Även där uppsökte jag områden som få åkte till och jag förundrades över varför ingen arrangerade resor till dessa fantastiska platser.

Alper och orkidéjakt i regnskogar.
Under 90- och början av 2000-talet reste jag mycket till Alperna för att cykla mountainbike och vandra. Ofta sökte jag mig mer till de mer outforskade delarna upptäckte därmed fantastiska platser – underbara alpurskogar och öde sluttningar med slingrande små stigar som inte hade spår av cykeldäck. Började tänka på att det även skulle vara kul att arrangera mountainbike-/vandringsresor till platser i Alperna. Drömmen låg sovande i mig och dök upp ibland…

Internet blev vanligt och jag började finkamma nätet efter unika resor. Jag var ute efter expeditions- och naturresor till platser få åker till och då helst till molnskogarna i Central- och Sydamerika. Jag letade och letade men hittade inget som intresserade mig. Utbudet som fanns gick till platser med vältrampade stigar. De flesta arrangörer reste till samma nationalparker, samma stränder och så är det fortfarande.

2010 reste jag till Costa Rica där jag själv hade satt ihop en resa med min costarikanska vän Daniel Jiminez. Målet var att åka till outforskade regnskogar och leta efter nya orkidéarter. Vi reste till spännande platser, hittade flera nya arter och hade fascinerande och oförglömliga möten med giftormar, nässlor eller vandringsmyror på jakt…

Producerade resor och en utmärkelse.
Resan påverkade mig mycket och jag bestämde mig för att det här är det jag vill göra, nämligen producera resor. Jag satte ihop några reseidéer och en vän som jobbar på en större svensk resebyrå tyckte att jag skulle visa min idé för resebyråns ägare. Jag visade en skiss och han köpte idén bums! Resan lades ut och till min stora glädje blev den fullbokad inom loppet av en vecka. Detta medförde att jag fick i uppdrag att producera ytterligare en resa och även den blev fullbokad snabbt. Vilken endorfinkick! Jag hade uppenbarligen fyllt ett tomrum och skapat resor som folk ville ha.

Som grädden på moset utsåg “OUTSIDE MAGAZINE Sverige” resorna till: “ÅRETS TROPISKA ÄVENTYRSRESA”, se nedan.

På dessa resor besökte vi några intressanta områden och höjdpunkten var att bestiga Cerro Echandi som ligger i södra Costa Rica – ett drygt 3000 meter högt berg mitt i regnskogen. Vi vandrade på djurstigar och högg oss fram genom tät molnskog för att nå toppen som har färre besökare än K2. Vi fann en grodart som man trott varit utdöd, nya orkidéarter mm.

Början på något nytt och spännande.
Att arrangera resor gav mersmak och till slut tog jag beslutet att säga upp mig från mitt jobb som säljare för att satsa helhjärtat på min passion. 2021 föddes UnXplored Adventures.

UnXplored Adventures kommer att arrangera resor till plaster som få eller inga besöker. Tanken är att kunna erbjuda en naturupplevelse utöver det vanliga där vi bl a berör specialområden som orkidéer, grodor, ormar och fåglar. Sammanfattningsvis expeditioner/äventyr där fokus ligger på naturfotografering och att utforska orörda regnskogar, främmande kulturer och spektakulära platser. Mina resor har en bredd som gör att de passar många med många olika intressen.

Min grundidé är att jobba ihop med forskare och guider/nördar inom olika specialområden på plats i de länder som resorna går till. Detta bidrar till att resenärerna får ta del av en stor kunskapsbank och erfarenhet… men viktigast av allt – att visa vilken enorm mångfald det finns och hur enormt viktigt det är att bevara regnskogarna! UnXplored vill ge något tillbaka till de områden vi besöker och kommer engagera oss i lokala skogsvårdsprojekt, köpa regnskog åt olika reservat, bidra med viktig utrustning etc till avlägsna byar och samhällen.

Jag och mitt team är grundligt förberedda gällande logistik, säkerhet, vattentillgång etc. Satellitbilder och topografiska kartor har studerats minutiöst – allt för att ni ska ha en fantastisk resa med många spännande – och garanterat – oförglömliga upplevelser.

Detta är början på en spännande resa.

Välkomna till UnXplored Adventures.

Pontus Aratoun