Våra guider.

Pontus Aratoun

Pontus startade UnXplored Adventures 2022.

Pontus är en orkidé- och regnskogsnörd från Göteborg som numera bor i Norrköping. Han trivs bäst i outforskade bergsregnskogar, bland vilda orkidéer och på tropiska öar. I tidig ålder blev han fashinerad av regnskogar och drömde redan som nioåring om att utforska djungler. Under tonåren spenderade han mycket av sin fritid på Botaniska Trädgården i Göteborg där han hjälpte till i växthusen eller satt och läste i deras bibliotek. Då startade även intresset för orkidéer.
Förutom att producera och guida resor har Pontus jobbat tjugo år i reklambranchen, illustrerat flera skivomslag, jobbat som eucalyptusfrösamlare i Australiens vildmark- och regnskogar och mycket annat. Det som lockar mest är att leta efter nya orkidéarter och till dags dato har han ihop med sina orkidévänner funnit minst sex nya arter.

Pontus har varit med som orkidékunnig- och fotograf på en expedition till Colombias regnskogar arrangerad av Botaniska Trädgården i Göteborg.

Pontus på Flickr.
Pontus på Instagram: @theorchidhunter
Pontus orkidéblogg: miniorchids.wordpress.com


Daniel Iglesias.

Daniel har ett brinnande intresse för djur, natur och bevarande av hotade arter och jobbar till vardags som naturfotograf och expeditionsledare för UnXplored adventures & Zoom fotoresor.

Tidigare har Daniel jobbat på Universum där han var ansvarig för alla däggdjuren, apor, sengångare, reptiler och fåglar i över 10 år. Som naturfotograf och expeditionsledare har Daniel rest och besökt flera av världens regnskogar och flera andra unika platser runt om i världen.

Sedan ung ålder har Daniel alltid varit intresserad av tropiska djur, privat har han en större samling med tropiska giftormar och landsköldpaddor mm. Daniels uppgift under våra expeditioner är att visa och berätta om de otroliga djurliv & växtliv som vi kommer att kunna se under våra expeditionerna.

Daniel på Instagram: @Iglesiaz
Daniel på Facebook: Daniel Iglesias photography


Marco Mora

Marco Mora: en sann Coto Brus-lokal från Sabalito, han föreställde sig alltid hållbar landsbygdsturism som ett sätt att utveckla sitt samhälle på grund av den enorma biologiska rikedom som erbjuder grannen La Amistad International Park (PILA – spansk akronym) och de pittoreska landskapen i södra landsbygden CR. Sedan barndomen hade han en enorm nyfikenhet på insekter och deras ekologiska relationer. Efter att ha studerat biologi (inte avslutade än) blev han en entusiast amatörlepidopterolog, fokuserad på fjärilars livscykler. Under studietiden utvecklade han också ett stort intresse för mykologi, speciellt vilda ätbara svampar. Han är också intresserad av ekologin hos neotropisk montan ekskog. På senare tid arbetade han som certifierad allmän turistguide och som miljöpedagog i lokala skolor (undervisade i Bird Sleuth-läroplanen för Cornell Ornithology Lab).


Karen Delgado

Karen har älskat naturen sedan hon gick i grundskolan. Hon har alltid varit mån om att skydda flora och fauna i sitt samhälle, trots all jakt och avverkning som förr var vanligt. Hon har varit engagerad i vetenskapssamhället genom volontärgrupper för att övervaka flora/fauna i Pittier-området i PILA (…..). En riktig orkidéälskare och efter att ha blivit certifierad reseguide, engagerade hon sig i “Jacanas” från CR, en grupp kvinnor som är engagerade i fågelstudier. Hon har också ett djupt intresse för etnobotanik, hon har studerat naturmedicin.

Jobbar som guide ihop med Marco Mora i Costa Rica.


Josh Allen

Sedan 6 års ålder har Josh Allen haft en stark passion för naturen. Han växte upp med giftormar, pilgiftsgrodor och salamandrar som husdjur. Ju mer han fick se dessa djur i naturen, desto mer insåg han att han inte tyckte om att se dem i burar och han föredrar att se dem i deras naturliga miljö. “Det finns inget mer spännande och känslosamt än att se dessa djur där de hör hemma”, säger Josh. Detta har fått Josh att tillbringa större delen av sitt liv i naturen och lära sig mycket om de varelser som intresserar honom mest, som råkar vara ryggradslösa djur, reptiler, amfibier, fiskar och även växter.
Josh flyttade till Peru för 10 år sedan och har delat sin passion för naturen med andra och erbjudit skräddarsydda guidade turer till avlägsna delar av landet vilket ledde att han startade företaget, “Muddy Boots Peru”. Hans arbete som eko-reseguide i Peru har gett honom möjligheten att resa till nästan hela landet och se många fantastiska avlägsna platser, hitta sällsynta arter i deras naturliga livsmiljö och till och med upptäcka nya arter. Detta har gett Josh möjligheten att arbeta med biologer i deras studier och till och med vara medförfattare av beskrivningen av nya arter. UnXplored Adventures jobbar ihop med Josh i Peru.
Josh på Flickr.


Sebastian Vieira

Sebastián, a naturalist and engineer, grew up surrounded by orchids and has been exploring the mountains of Colombia with his father and friends to see and photograph orchids in nature. He has discovered and described a number of new orchid species and in 2016 joined a group of conservation oriented people to establish SalvaMontes, a non-profit ONG dedicated to the conservation of nature and biodiversity. Currently, SalvaMontes protects 1,300 acres of cloud forests in a highly biodiverse hotspot in the northern tropical Andes where several locally endemic and threatened orchids are protected. Sebastian is the co-founder of In-Situ Expeditions, Executive Director of SalvaMontes and is also a member of the Colombian Plant Specialist and Orchid Specialist groups of the IUCN.
Sebastian on : Flickr
Sebastian on INSTAGRAM: @svphotog
The SalvaMontes project: www.salvamontes.org


Luis Pérez Arcila

Luis Pérez Arcila född i Envigado, grafisk formgivare, botanisk illustratör, naturforskare intresserad av orkidéer, studerar för närvarande turistvägledning, många år i naturen och utforskar colombiansk geografi, radioamatör som stödjer kommunikationen av ett räddningsteam, jag har kunskaper i navigering i naturen med kartor, kompasser och gps, medlem av Salvamontes team mina bilder i IG > @orchidiot @orchidiot

Luis Pérez Arcila född i Envigado, grafisk formgivare, botanisk illustratör, naturforskare intresserad av orkidéer, studerar för närvarande turistvägledning, många år i naturen och utforskar colombiansk geografi, radioamatör som stödjer kommunikationen av ett räddningsteam, jag har kunskaper i navigering i naturen med kartor, kompasser och gps. Medlem av Salva Montes teamet. Luiz på INSTAGRAM: @orchidiot