Expedition Cerro Echandi.

Costa Rica.

Costa Rica/Panama har infört nya hårda regler för vissa områden. Just nu är det mycket svårt att få tillstånd för bestigningar av Cerro Fabrega och Cerro Echandi. Vi och våra guider jobbar nu hårt med att få de rätta tillstånden för dessa berg. Om vi inte får tillstånd görs resorna om lite.

Vi på UnXplored har valt ut områden dit få turister åker när de är i Costa Rica. Varför åka dit alla andra åker? Vi vill visa att Costa Rica okända juveler.

På den här resan får ni uppleva orörda regnskogar på Cerro Echandis sluttningar. Vi besöker Costa Ricas mest avlägsna gård – Las Tablas, badar i varma källor och vandrar i molnskogar på avlägsna bergskammar på vår väg till Cerro Kamuk.

Pontus som är vår svenska guide har arrangerat resor till Cerro Echandi innan där ett gäng nådde toppen. För den här expeditionen har vi valt en annan väg upp på berget. Ihop med vänner och guider på plats i Costa Rica har vi planerat allt minsta detalj – en resa som kommer vara unik.

Vi kommer att få uppleva många olika naturtyper – från låglandsskog, extremt fuktiga molnskogar där tiden stått still till ekskogar med träd på över 50 meter. I La Amistad Nationalparken finns det över 600 fågelarter, många kattdjur som jaguar, puma, ozelot, jaguarundi, margay, oncilla etc. Även tapirer, coati, 115+ fiskarter, över 300 reptil- och amfibiearter, orkidéer lika stora som en lillfingernagel och mycket mer.

Kikare och kamera är ett måste!

Vi bor och äter på lodger, enklare bergshyttor och vi bor i djungelhammockar. Terrängen vi rör oss i är krävande och räkna med långa dagar i växlande väder och temperaturer. Klimatet varierar mellan tropisk fuktig värme till fräsch bergsluft med temperaturer som en ok svensk sommar. Uppe i bergen kan vi uppleva temperaturer ner till +5C på natten och hög luftfuktighet eftersom vi vistas uppe på hög höjd.

RESANS LÄNGD: 17 dagar
.
GRUPPENS STORLEK: Minimum 7 – och max 9 personer.
BOENDE: Del i dubbelrum på hotell/lodge. På vandringen i djungelhammock.
PRIS:
DATUM:Inget datum än.
GRADERING: 3+

Resan dag för dag.

Dag 1. Ankomst Costa Rica – Yatama Ecolodge, Sarapiqui

Vi blir upphämtade på flygplatsen (uppsamling senast 13.00 lokal tid) och vi beger oss till Yatama Ecolodge som ligger mitt inne i regnskogen i Sarapiqui och precis vid Braulio Carrillo National Park. Väl där checkar vi in och ägnar resten av dagen/kvällen åt att bekanta oss med regnskogens alla ljud, djur och växter. Guiderna kommer ta de som orkar på en kortare vandring in i regnskogen. En middag avnjutes till tonerna av regnskogens alla djur. De flesta rummen har en liten balkong/altan där man kan relaxa innan man går och lägger sig. Naturen finns precis utanför dörren.

Boende på lodge. Middag.

Dag 2. Sarapiqui / Yatama Lodge

Efter en härlig Costa Ricansk frukost kommer vår svenska guide, Pontus samt lokala guider ta med er på en intressant vandring ut i regnskogen där ni har stor chans att se och fota många av de över 400 arter fåglar som finns i området. Här finns också många olika sorters grodarter och att inte tala om alla orkidéarter. Vi passar på att ta ett dopp i någon av dom naturliga poolerna mitt inne i regnskogen vid ett vackert vattenfall. Vi får uppleva en stor mångfald av allt från apor, orkidéer, fåglar, grodor och insekter. Med våra proffsiga guider och en guide från Yatama Lodge får ni en total upplevelse. Glöm ej kikare och/eller kameror! Det blir en lång dag där tanken är att ni lär känna djungelmiljön på ett kontrollerat sätt. Perfekt för kommande äventyr.
Väl tillbaka på lodgen och lite mat så gör vi oss redo för en vandring in i sen annan del av skogen. Alla tar med sina djungelhammockar och vi lär er hur man sätter upp en djungelhammock snabbt och säkert. När vi ändå hänger där äter vi en god djungellunch.
Det myllrar av djur och har vi tur kan vi få en glimt av tapir, ocelot, paca, capuchinapor, quetzal, vrålapor, pilgiftsgrodor, agouti, jaguar och den sällsynta jaguraundin för att nämna några av alla djurarter.

Kvällen avslutas med härlig middag på Yatama lodge. De som vill kan sedan följa med guiderna ut på en nattvandring, då är skogen full av djur, vilka annars inte är aktiva på dagen.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

Dag 3. Sárapiqui / Yatama lodge och färd till San Vito och Green House Hotel hytter.

Efter tidig frukost åker vi söderut mot San Vito och till våra hytter som ligger vid foten av Cerro Pando. På vägen passerar vi Cerro de la Muerte där vi stannar för att äta lunch och att fota kolibrier. Efter ca 5-6 timmar kommer vi fram till San Vito där vi har chans att köpa snacks etc innan djungeln i La Amistad National park. Vi har specialtillstånd för vandringen i nationalparken och bergen väntar på oss. Cerro Pando ligger på gränsen mellan Costa Rica och Panama. Skogarna här har en enorm mångfald av djur och växter.
Vi äter en rejäl middag som ägarna till hytterna tillagar åt oss. Vi somnar gott till regnskogens alla ljud.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

Dag 4. Green House Hotel – Cerro Pando – La Quijada del Diablo hytter.

En tidig start och vi ger oss iväg mot La Quijada del Diablo hytterna och Cerro Pando. Vi lastar av allt och packar en lätt packning. Det blir en lång vandring upp och ner för berget. Vi tar tid på oss och stannar upp mycket för att fota alla orkidéer och andra växter, grodor, salamandrar, fåglar etc. Cerro Pandos sluttningar är hemvist till många ovanliga grodor och salamandrar. Vi får uppleva hur det är att vandra i den fuktiga molnskogen och detta är en bra test för kommande flerdagsturer då vi kan se hur gruppen fungerar ihop. Bergskammen vi går på slingar sig mellan Costa Rica och Panama och på vissa platser erbjuds vi fina vyer ut över Panama och Volcan Baru.
Väl tillbaka till hytterna kan vi åka deras Zip-line mellan de stora ekarna. Vi äter en traditionell costaricansk måltid som ägarna av hytterna lagar åt oss. Vi somnar till skogens alla läten.

Boende i hytter. Frukost/lunch/middag.

Dag 5. La Quijada del Diablo hytter – Cerro Echandi – El Sura Camp.

Vi går upp tidigt och ger oss av mot den lilla orten Progreso. Härifrån byter vi till mindre 4×4 bilar och åker upp till den avlägsna gården Las Tablas som ligger mitt inne i regnskogen. När Pontus guidade i detta området 2015 såg en guide och kund en puma som sprang över vägen. Gården Las Tablas är självförsörjande med el, vatten etc. De odlar allt från hallon, passionsfrukt till äpplen. Vi lämnar kvar utrustning som vi ej behöver på vandringen hos familjen på gården. Vi ger oss av mot en liten hytta som ligger uppe på berget. Det tar 4-5 timmar. Man sova i bergshyttan eller i djungelhängmattan. Runt oss finns det gammal betesmarker och ett stenkast bort, tät orörd regnskog med mängder av djur och växter. I dessa skogar har vår svenska guide Pontus och hans vänner hittat flera nya orkidéarter. Efter vi slagit läger kan vi utforska skogen i närheten och förhoppningsvis hittar vi någon ny art. På natten är det viktigt att vi får upp åtselkamerorna eftersom det ofta stryker omkring jaguarer, pumor, jaguarundi, tapirer etc på ängarna. Vi äter en energirik middag.

Boende i regnskogen i bergshytta och/eller djungelhammock. Frukost i hytter. Lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 6. El Sura – Cerro Echandi Camp 1.

Vi går upp tidigt och ger oss av efter en god frukost. Vandringen går genom en magnifik regnskog med stora ekar, avokadoträd, Poducarposarter osv. Vissa av träden är över tusen år gamla. Ju längre upp vi kommer desto mindre blir träden. Har vi tur hittar vi en ny Lepanthes art som Pontus hittade på en av de förra resorna han guidade på i området. Den nya orkidéarten är fortfarande inte publicerad eftersom mer foton och plantmaterial behövs. Guiderna visar ovanliga orkidéer och andra växter. Vi spanar efter fåglar och spår i leran. Detta är mycket stora skogar och djuren här har kanske aldrig har sett människor. Vi kommer garanterat att se orädda fåglar och andra djur. Efter en lång och spännande dag i regnskogen slappar vi i Camp 1 på 2000 meter. Vi äter middag till ljudet av regnskogens alla djur. Här ute är vi långt från mobiltäckning och stadsbrus. Den stora naturen gör sig påmind.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Frukost/lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 7. Cerro Echandi Camp 1 – Camp 2.

Vi äter frukost och kikar på åtelkamerornas bilder. Har vi tur så fastnar jaguarer, jaguarundis på bilderna. Eller kanske ”Viejo del Monte”. En varelse som bor i skogen som sägs skydda vilda djur och jägare som gått vilse. Vandringen går genom täta skogar och ju högre upp vi kommer desto mer bambuarter. Molnskogen härskar här uppe. Den har fått sitt namn pågrund av att den ofta är helt omgiven av dimma och moln. Detta är en spännande värld med många spännande djur- och växtarter. Vi lunchar djupt inne i regnskogen och vill man ta ett dopp i en kall bäck går det bra. Efter några timmar når camp 2. Vi slår läger på cirka 2600 meter. Vi fyller oss med energirik mat och packar för en tidig start mot toppen.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Frukost/lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 8. Cerro Echandi Camp 2 – Echandi toppen – Camp 2/1.

Det blir en tidig start. Efter frukosten packar vi bara det vi behöver för vandringen upp för Cerro Echandis topp, 3162 meter över havet. Stigen slingrar genom låga ekskogar fulla med mossa och spännande växter. Skogen ändrar karaktär och på vissa plaster går vi igenom täta bambuskogar och ibland öppnar skogen sig och vi vandrar genom små områden med páramo. Sedan innan toppen blir det en tät molnskog med buskar, bambu, mindre träd, massor av mossa och orkidéer. Plötsligt öppnar landskapet upp sig och vi är uppe på den riktiga páramon. Detta trädfria område hyser många intressant växtarter. Här kan man till och med hitta epyfitiska orkidéer som växer på marken under låga buskar. Vi njuter av detta öppna landskap och tillslut når vi toppstenen. Vi tar det så viktiga toppfotot med alla i gänget. Vi njuter av en fantastisk utsikt där vi ser Cerro Fábrega mot norr. Är det klart väder kan vi skymta Stilla Havet i väst och Volcan Barú söder om oss. Medans vi tar oss tillbaka mot camp 2 utforskar vi páramon medans svalorna susar förbi oss hela tiden. Vi når camp 2 och beroende på hur snabba vi har varit, väder etc så kan vi ta oss mot camp 1 och då blir vandringen nästa dag lite kortare.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. Frukost/lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 9. Cerro Echandi Camp 2/1 – Las Tablas – Progreso – Green House Hotel.

Vi går upp tidigt och äter frukost i den dimmiga skogen sedan går vi ner mot civilisationen. Det blir en lång dag i skogen där vi kommer vandra mycket nerför. Vi kommer såklart hinna med att fota, filma mycket och vi kan garantera att kikare kommer användas flitigt. Här måste man hela tiden spana av grenar, trädstammar, mossbitar osv. Vår guide passerade en liten ek i området 2015 och hittade en ny orkidéart som växte bara några decimeter upp på eken. Våra guider kommer lära er att skilja på olika orkidéer och andra växter. Även vilka växter ni inte ska röra. Efter en lång dag kommer vi fram till Las Tablas där vi packar allt i 4×4 bilarna för får ner mot civilsationen. Vi åker sedan med vår minibuss till Green House Hotel där vi kan duscha och äta en god middag.

Boende på lodge. Frukost/lunch i regnskogen. Middag på lodge.

Dag 10. Vilodag. Wilson Botaniska Trädgård tour – Jilgueros – Vattenfall – Green House Hotel.

Lite sovmorgon och sedan efter fukost åker vi till Wilson Botaniska Trädgård. Här får vi träffa biologer som guidar oss runt i den fina trädgården. Vi utforskar även den skyddade regnskogen som ligger precis bredvid. Vi äter en god lunch och åker sedan till en mycket bra plats för att skåda fåglar – Jilgueros. Ett skogsområde med låglandsskog som når upp till ett par hundra meter. Kikare och kamera ett måste. I San Vito-området finns det över 400 fågelarter och Jilgueros och Wilson Botaniska Trädgårdens skyddade regnskog är perfekta fågelskådnings-platser där hundratals av dessa arter huserar. Vi åker tillbaka till Green House Hotel och äter middag och kikar igenom alla bilder vi har tagit och laddar kamerabatterier, mobilbatterier och våra egna.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

Dag 11. Green House Hotel – till Bonysú Lodge, Kamuk.

Vi packar vår buss efter frukosten och ger oss iväg mot Kamuk. Men innan vi kommer fram blir det ett stopp vid några heta källor där vi kan ta lunch och bada i det kristallklara vattnet. Vi stannar i San Vito och provianterar. Sedan åker på en slingrig väg där vi passerar stora annanas-plantager. Här har ursprunglig skog försvunnit till dessa plantager. Som tur är skogen bevarad längre upp längs den slingriga vägen upp mot den lilla lilla byn Tres Colinas och Bonysú Lodge. Ett enkelt men mysigt familjeägt ställe precis vid starten av stigen mot Cerro Kamuk. Vi gör oss hemmastadda och njuter av utsikten här på 1800 meter. Vi tar sedan och testar en populär fritidssysselsättning i Costa Rica; öringsfiske som sedan tillagas och vi bjuds på en god middag i Tico-stil.
Eftersom det är en lång vandring som väntar är det ett bra tillfälle till att packa och att förbereda allt för en häftig vandring bland dimmiga bergstoppar och mossiga träd.

Boende på lodge. Frukost/lunch/middag.

Dag 12. Bonysú Lodge, Kamuk – Cerro Kamuk, Camp 1.

Idag skall vi vandra mot Cerro Kamuk, ett berg på 3549 meter som gömmer sig långt inne i regnskogen. Det är ett av dom få bergen i central amerika där man kan stå på toppen och se både Stilla havet och Atlanten (Karibien) samtidigt. Stigen vi slingrar sig upp genom orörda skogar som tillhör den enorma nationalparken La Amistad. Vi har specialtillstånd för att besöka nationalparken. Stigen slingar tig mellan enorma träd som kan nå höjder på över 50 meter och som är överfulla av orkidéer och andra växter. Apor, Quetzaler, grodor, apörnar, jaguarer, tapirer, pumor och många andra djurarter kallar den här skogen sitt hem. Vi vandrar på och sätter upp vårat läger långt inne i regnskogen. Vi hänger upp våra hammockar och äter sedan en rejäl middag. Vi sätter upp åtselkamerorna igen så vi kan se alla djur som smyger runt oss på natten.

Frukost på lodge. Boende i regnskogen. Djungelhammock. lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 13. Cerro Kamuk, Camp 1 – Camp 2.

Vi slår lägret tidigt och ger oss iväg. Vi går genom en uråldrig skog som bjuder på många spännande möten. Det hänger mossa från träden överallt och det kryper av fukt. Har vi tur kan Quetzaler flyga förbi. Kattdjur och tapirer lämnar spår i leran. Träden är täckta med mossa och orkidéer. Våra guider visar oss fantastiska miniorkidéer som kryper upp för trädstammarna och stora orkidéer som är lika höga som en människa. Vi försöker gå så långt vi orkar så vi kan bygga vårat läger så nära Cerro Kamuk det går. Stigen slingrar sig över bergskammar och vi kommer att bestiga flera mindre berg på vägen: Kutsi, Bekom, Kasir, Nai, Dudo och Apri före vi når Kamuk. De flesta av dessa toppar är över 3000 meter höga. Vi kommer att avverka många kilometer den här dagen genom. Kvällen avslutas med en middag och att vi smälter dagens spännande upplevelser. För dom som orkar tar vi en kvällstur och vi hoppas se många nattaktiva djur i ficklampornas sken.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 14. Cerro Kamuk. , Camp 2 – Camp 3.

Vi går upp precis innan solen stiger och vandrar långt även idag, efter en stärkande frukost. Målet är att fixa camp 3 så när Kamuk vi kan. Vi passerar et träskigt område på vägen som kallas ”The Saw”. Här hoppas vi kunna hitta intressanta grodarter och köttätande växter bland annat. Vi traskar på ock under dagen förändras skogen. Träden blir mindre och mossigare. Vi når tillslut camp 3. Av med packningen och nu tar vi bara med oss det viktigaste. Vi går iväg efter en energirik lunch mot toppen. Vi närmar oss Cerro Apri och nu börjar den trädlösa paramon breda ut sig. Efter ett tag når vi den steniga kammen som leder upp mot toppen. Runt oss ser vi regnskogen breda ut sig så långt vi kan se. Vi plåtar massor och har vi tur så är vädret klart och vi kan se Stilla havet och Atlanten. Hela teamet går tillbaka till lägret och njuter av den fantastiska utsikten på vägen dit. Alla äter och myser av skogens mystiska ljud. I dessa skogar finns det mycket kattdjur. Vi kommer att få se spår i leran under hela vandringen och har vi tur fångar åtelkameran en på bild.

Boende i regnskogen. Djungelhammock. lunch/middag och snacks i skogen.

Dag 15. Cerro Kamuk – Bonysú Lodge, Kamuk.

Det är dags att bege sig hemåt. Vi vandrar samma väg tillbaka och får njuta av molnskogen och dess invånare. Nu kan ta det lugnt och fotografera allt spännande vi ser. Vi hoppas kunna hitta många spännande orkidéer i detta område eftersom det är outforskat. Här uppe på över 2700 meter trivs många olika sorters orkidéer. Det ser ut som vi vandrar i en uråldrig skog någonstans i Midgård och var som helst kan en alv hoppa fram. Efter en lång dagsvandring kommer vi tillslut fram till vår lodge och kan njut av god mat och en dusch, Vi pratar om våra upplevelser från urskogen och bergen.

Boende på lodge. Frukost/ lunch och snacks i skogen. Middag på lodge.

Dag 16. Bonysú Lodge, Kamuk – Dominical.

Vi säger hejdå till bergen åker iväg mot kusten och Dominical. En gammal surfort vid Stilla Havet. Vi tar in på vår lodge och för de som vill blir det ett bad i havet eller i poolen. Vi samlas sedan för en god middag. Alla får sedan sin unika UnXploredtröja gjord för bara den här resan. Vi pratar om våra upplevelser och har en fin sista kväll med gänget.

Boende på lodge. Frukost/ lunch/middag.

Dag 17. Lodge – Lodge vid Dominical

Vi äter ännu en god frukost, och njuter av morgonen vid havet. Vi samlas alla för en sista gång och tar farväl av alla. Några kör vi till flygplatsen, några stannar kvar vid havet.

Frukost på lodge.

RESANS LÄNGD: 17 dagar
.

GRUPPENS STORLEK: Minimum 7 – och max 9 personer.

BOENDE: Del i dubbelrum på hotell/lodge. På vandringen i djungelhammock.

PRIS:

DATUM: Inget datum än.

GRADERING: 3+

I resans pris ingår:

• Transfer till och från flygplats.
• Svensk expeditionsledare.
• Behöriga lokala guider.
• Boende på lodger. (boende i dubbel eller flerbäddsrum).
• Boende i bergshytta. (boende i dubbel eller flerbäddsrum).
• Köksutrustning när vi campar i regnskogen.
• Frukost, middag, snacks & lunch alla dagar utom sista dagen då det bara ingår frukost.
• En fin fotobok med bilder från resan.
• Alla transporter specificerade i programmet.
• En T-Shirt som är unik för den här resan.

I resans pris ingеr ej:
• Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
• Flyg t/r Costa Rica.
• Personlig utrustning (sovsäck, djungelhammock etc).
• Dricks.
• Alkoholhaltiga drycker.

På den här resan guidar Pontus Aratoun ihop med Marco och Karen som bor i södra Costa Rica där de guidar mycket i den delen av landet. Så vi kommer vara i mycket goda händer då alla guider har stora kunskaper om allt från orkidéer, fåglar, grodor, fjärilar etc. På tidigare expeditioner har flera nya arter orkidéer hittats och hittar vi intressanta arter på den här resan lämnas allt material till Costa Ricas herbarium för vidare analyser.
Under en av resorna som Pontus arrangerade för en annan svensk resebyrå fann dom en grodart som forskarna trodde var utdöd. Guiderna kommer dela med sig av sina expertkunskaper till er så att ni får ut så mycket som möjligt av resan.

Vi har planerat logistiken noga så vi har bra vattenkällor på väg genom bergen och skogarna. Vi har också valt mindre lodger där vi bor före och efter vandringarna. Mysiga lodger där vi kommer nära inpå den lokala befolkningen och får njuta deras goda mat och gästfrihet.

Hela grundidén med resan är att söka ny kunskap, vara till hjälp åt forskarna med material och visa er och de som får ta del av era historier efter resan hur viktigt det är att bevara vår vackra planets artrikedom och fantastiska orörda miljöer. Vi kommer dessutom att stödja lokala projekt i området vi besöker.

INTRESSEANMÄLAN.

    Några av de orkidéarter som växer i regnskogen.