Att resa med UnXplored.

Orörda platser.

Många av våra resor och expeditioner tar oss till helt orörda och outforskade skogar och bergsområden. Vi känner att det finns ett vakuum i resebranchen i Sverige. Alla åker till samma vandringsleder, nationalparker, vulkaner etc. I Peru, Nepal, Colombia, Brasilien och Costa Rica finns det så mycket mer än de upptrampade turiststigarna och vyerna som du ser på tusentals Instabilder. Vi vill skapa resor som vi själva vill åka på och vi är extremt kräsna.
Googlar man vissa ställen vi kommer att arrangera resor till får man knappt upp några bilder. Perfekt tycker vi. Kan vi dessutom dela med oss av dessa unika områden och upplevelse, med en liten exklusiv skara, ja då har vi uppnått vad vi är ute efter.
Att uppleva en molnskog på 2800 meter där ingen satt sin fot, vandra över ett högt pass i en av de otillgängligaste delarna i Nepal eller att få se en orörd Chachapoyas grav långt inne i en gömd dal det är få förunnade.


Målet är att erbjuda unika resemål.

UnXplored vill erbjuda resor till platser få eller inga åker till. Med våra guider, nördvänner, forskare och kunniga på plats jobbar vi fram vilka områden vi tycker är intressanta. Eftersom vi själva åker till outforskade platser få turister får se, så har vi en stor kunskapsbank om var man ska och kan åka. Vi är inte intresserade av att erbjuda många, opersonliga resor som de flesta arrangörerna erbjuder utan målet är att arrangera få resor som skiljer sig från mängden. Varför göra som alla andra?
Vi vill att alla resor vi arrangerar skall göra skillnad, som att till exempel hitta nya arter, bidra till inköp av orörd skog, köpa läromaterial till en avlägsen skola i Amazonas eller Nepal. Vi vill visa våra kunder att det finns så mycket kvar att bevara på den här planeten och att vi alla kan hjälpa till.


Säkerhet.

För oss är säkerheten viktigast. Genom att använda professionella guider som känner till alla faror och som har en stor kunskap av området vi ska till så minimerar vi riskerna. Vi är noga med hur vi rör oss i regnskogen där vi alltid har minst en guide längst fram och minst en längst bak. De har stor erfarenhet av den sortens miljöer vilket bidrar till att vi kan röra oss säkert i regnskogen. Vi alla gör det guiden säger till oss att göra och inte göra.

Vi har alltid med oss en Iridium satellittelefon och/eller en Garmin InReach för att kunna hålla kontakt med omvärlden på ett effektivt sätt. Alla guider inklusive den svenska använder GPSer och har med sig kartor så vi alltid vet var vi befinner oss.

På UnXploreds resor har vi alltid med oss professionella vattenfilter som renar vatten effektivt så vi kan fylla våra vattenflaskor etc med rent vatten.

Upplevelserna är viktiga för oss men säkerheten går före allt.


Gruppstorlek.

Våra resor passar för grupper på mellan 6 till 9 personer beroende på vilken resa det är. Men det kan hända att vi har en lite större grupp. För oss är det inte viktigt med stora grupper. Vi vet sedan tidigare expeditioner att man kan man erbjuda bättre och personligare service och få alla att känna sig som en del i gänget i en mindre grupp. Det ger en bättre kvalité på resan överlag och att alla kan känner sig som en del av familjen.


Nya arter.

Eftersom UnXplored Adventures består av- och jobbar ihop med nördar, forskare och mycket kunniga guider så är chansen stor att vi kan hitta nya orkidéarter och om vi har tur ovanliga eller nya grodarter, fåglar etc. Detta är vi ensamma om att erbjuda bland alla researrangörer i Sverige. Att vi vandrar i orörda skogar och bergsområden spelar också en stor roll. Går man på stigar där tusentals turister går varje månad så är inte chansen stor att man får se något unikt, en ny art eller vy som inte finns överallt på nätet.
På tidigare resor har vi hittat flera nya orkidéarter och även en av världens ovanligaste grodarter som forskarna trodde var utdöd. Många av de forskare och guider vi jobbar med har hittat många nya orkidéarter, köttätande växter etc och de jobbar på- eller samarbetar med olika instutitioner och botaniska trädgårdar.
Det är få förunnade att uppleva ögonblicket när en ny art upptäcks.

Vi jobbar hela tiden med att skaffa tillstånd för insamling till herbarier, tillstånd för att vistas i nationalparker osv. Det är viktigt för oss.


En liten resebyrå med få resor.

Vi erbjuder inte 100-tals destinationer med massor av avgångar. Däremot erbjuder vi ett mindre antal noga utvalda expeditionsresor med få avgångar. Vi är noga med vem vi samarbetar med på plats. Fördelen är att vi kan ha fullt fokus på att göra just din resa till den ultimata upplevelsen. Resultatet blir att resorna blir välplanerad, säkra, rolig och spännande för att vi lägger ner mycket tid på varje resa.


Utrustning.

Utrustningen är viktig på våra resor. Många kanske inte har hängt upp och sovit i en djungelhammock i en dimmig molnskog, vadat över en liten fors i Amazonas och vandrat på gamla leriga inkastigar högt upp i bergen. Vilka kängor lämpar sig bäst? Vad skall man ha för underställ? Behöver man trekkingstavar och isåfall vilka? Hur skyddar man kameran i ett tropiskt regn på bäst sätt osv…

Det första vi gör är att så fort ni bokar en resa så skickar vi ut en utrustningslista till er i god tid innan resan. På den står det allt ni måste ha med och sånt som är bra att ha med.
Vi hjälper till med att hitta utrustning som passar dig och vi tipsar om bra affärer där de har bra service och kunskap.

När ni sedan åker iväg på resan kommer ni känna er trygga med utrustningen ni har med.


Mat.

Maten är viktig speciellt när man bränner tusentals kalorier per dag. På vandringarna äter vi en blandning av frystorkad mat, frukt, grönsaker, tonfisk, ägg osv. Vi försöker hålla nere vikten men ändå se till att vi äter gott och att vi fyller på med energi. Det blir snacks på vandringar som tex bars, snickers, beef jerky etc. Den extra energikicken välkommnar alla med ett leende.
Ibland får vi äta det som erbjuds tex när vi besöker en by långt inne i regnskogen. Vi tar seden dit vi kommer.
Då går matrelaterade frågor bort som vegetarian, vegan, etc… Men det brukar gå att anpassa till allas behov.
På lodger och små hotell äter vi god fräsch mat. På transportsträckor stannar vi vid lokala hak och njuter av deras mat.
Är du allergisk så måste detta uppges i det formulär som vi skickar ut när du bokat resan. Vi anpassar maten så alla kan känna sig säkra. Är du allergisk ansvarar du själv för att du har med alla nödvändiga mediciner.


Vita Fläckar.

Att resa till områden där det fortfarande finns vita fläckar på kartorna lockar oss. Dessa platser är ofta outforskade och det kan vara svårt att hitta satellitbilder utan moln som skymmer. De sista vildmarkerna vill vi åka till. Dock kräver den typen av resor mycket förarbete och ett säkerhetstänk utöver det vanliga. Vi planerar resor till områden med vita fläckar och vi kommer att släppa dessa resor för bokningar så fort vi känner oss trygga med logistiken, säkerheten och att alla tillstånd är ordnade. Så håll utkik efter dessa unika resor här på hemsidan och på sociala medier som Instagram, Facebook och Twitter.