RESEINFORMATION.

Här hittar ni information om hur vi reser, säkerhet etc.

RESEINFORMATION.

FÖRBEREDELSER.
Vi stöttar er med förberedelserna till resan. Vilka kängor är bäst, vilken djungelhammock som passar dig och din längd, hur tränad behöver du vara osv. Vad för kamera som lämpar sig bäst, hur du ställer in din ryggsäck så den passar dig. Miljöerna som vi kommer uppleva är speciella men vi delar med oss mer än gärna av tips och kunskap. Vi vill inget annat än att du kommer väl förberedd till expeditionsresan.

Vill ni att vi producerar en unik resa åt er?
Vi är duktiga på att producera och arrangera resor till unika och häftiga ställen dit mycket få arrangörer reser till. Är ni en resebyrå, större företag ett gäng vänner som vill ha en specialproducerad resa åt er? Hör av er! Vi har producerat resor till ett större svenskt resebolag där resorna blev utnämnda av världens största resetidning Outside Magazine, till årets tropiska äventyrsresa.

SMÅ GRUPPER.

Vi brukar föredra en grupp på mellan 6-9 personer. Det beror mycket på vilket resmål det gäller. Det kan bli mer på vissa resor.

DE SMÅ DETALJERNA.
Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden och detta lägger vi på UnXplored Adventures stor vikt vid. Allt från maten, snacks till att vi bor på annorlunda men bra ställen, lär er hur man skiljer på en Lepanthes- och en Stelis orkidé, hur man gör upp eld i en blöt regnskog etc.

RESOR UTÖVER DET VANLIGA.

Det som kännetecknar våra expeditionsresor är fantastiska naturupplevelser och scenerier utöver det vanliga. Jämför de andra researrangörernas utbud med våra resor. Att erbjuda unika upplevelser är viktigare för oss än att bara erbjuda en cool resa dit alla andra åker.
Vi vill dela med oss av de vackra, orörda områdena på vår jord och visa den enorma mångfalden som finns där.

VI GER TILLBAKA.
UnXplored kommer att engagera sig i olika projekt på plats dit vi åker. Allt från att köpa regnskog, bidra med utrustning etc till befintliga reservat och avlägsna byar som vi besöker. Så alla som reser med oss kommer att bidra med en slant till dessa projekt. Det är vårat sätt att ge något tillbaka till området vi besöker.

EGENPRODUCERADE RESOR.

Vi producerar våra resor helt själva. Vi säljer inte platser på andras expeditioner utan genomför hela expeditionen i egen regi, från början till slut. Då har vi kontroll på allt och kan erbjuda en hög kvalité.

LITET BOLAG MED FÅ AVGÅNGAR.
Vi erbjuder inte hundratals destinationer. Däremot erbjuder vi ett mindre antal noga utvalda expeditionsliknande resor. Vissa är ”One Off” resor som bara blir av en gång och andra resor kommer vi att erbjuda någon gång per år. Fördelen är att vi kan ha fullt fokus på att göra just din resa till den ultimata upplevelsen. Resultatet blir en mycket välplanerad, säker, rolig och spännande resa.

MAT OCH ALLERGIER.
Vi är noga med att matpreferenser tas in god tid innan för att tillgodose våra gästers önskemål oavsett om det handlar om att man är vegan eller är allergisk mot någonting.
Dock måste vi poängtera att till vissa områden som till exempel avlägsna byar mitt i Amazonas, där går matrelaterade frågor bort: Vegetarian, vegan, frukterian etc…Vi får anpassa oss tid det minimalistiska utbud som finns där.
Men såklart gör vi allt för att tillgodose allas behov.
Om du är allergisk mot något skall du uppge detta till oss tidigt så vi vet detta. Du ansvarar själv för att ha med tillräckligt med medicin för för din allergi.

FOTODAGBOK OCH T-SHIRT.

Vi på UnXplored väljer ut de bästa bilderna och sätter ihop de fina bilderna till en fotobok. Då har du ett trevligt minne som du kan visa nära och kära. Den sista dagen på resan får ni också en unik T-Shirt som är gjord bara för resan ni valt.

VILKA KAN ÅKA MED OSS?
Många av våra resor är fysiskt krävande. Du måste inte vara en toppatlet för att kunna klara av resans olika moment men du behöver vara van vid att vara ute i naturen, sova under stjärnorna och ha en bra grundkondition.
Vissa resor kan även vara psykiskt krävande på grund av långa djungelvandringar, skiftande väder, hög höjd osv. Men allt sånt hjälper vi till med att förbereda er på om det finns sådana moment på resan du har bokat. Mer om detta här.

VÅRA GUIDER.
Vi har alltid med oss en erfaren svensk guide som leder expeditionen. I kombination med duktiga lokala guider är det ett framgångsrecept.
Gemensamt för alla våra guider är att de besitter djupa kunskaper om sina resmål och har gedigen erfarenhet från respektive resmål för att kunna ge dig ett så stort utbyte som möjligt av din resa. Läs mer om våra guider HÄR.

GRADERINGAR.
För att underlätta i valet av resmål har vi skapat en egen graderingsskala som ger dig en fingervisning om vilka resor som skulle kunna passa dig bäst. Eftersom våra resor skiljer sig från andra vandringsresor och naturresor är det mycket viktigt att ni läser om vad resans gradering kräver osv. Vi har lärt oss att det är lätt att underskatta vad vi orkar i olika sorters regnskogstyper. Det är en enorm skillnad på att vandra i +34C på låglandet jämfört med en sluttning på 2900 meter i en fuktig molnskog. Prata med oss om du undrar över något angående detta. Läs om våra graderingar HÄR.

SÄKERHET.
Våra resor till regnskogar och berg kännetecknas av såväl hög kvalitet som högt säkerhetstänkande. Säkerheten går före allt. Genom att använda professionella guider kan vi med gott samvete sälja våra resor och ge våra resenärer en angenäm naturupplevelse där vi minimerar eventuella risker. Vi ställer krav på våra resenärer och våra resenärer ställer krav på oss.
Det är då guidens ord som gäller och utrymme för individuell flexibilitet finns inte. Vi kräver därför att våra resenärer rättar sig efter de direktiv som guiden ger, både för egen och gruppens gemensamma säkerhet. Vi har alltid med oss en Iridium satellittelefon och/eller Garmin InReach och GPS,er. Vi har även med oss professionella vattenfilter med hög klassning så att vi kan dricka vattnet utan att bli dåliga.
Vi har alltid med oss en första-hjälpen-kit som vi utformat efter råd av experter i expeditionsmedicin. Du skall ändå alltid ha med ett litet första-hjälpen-kit själv och viktigast av allt de mediciner du kan behöva under resans gång. Vi hjälper dig med råd och info.

RESEFÖRSÄKRING.
Vi rekommenderar dig att teckna en försäkring med full skadetäckning och utan självrisk när du bokat. Fast du har en hemförsäkring är det inte säkert att du har fullgott skydd. Kontrollera med ditt försäkringsbolag om reseförsäkringen täcker den resa/aktivitet du skall göra.
Reseförsäkringen faller under ditt ansvar och inte researrangörens.

PASS OCH VISUM.
För en del av våra destinationer kan visum vara nödvändigt. Kontrollera detta med respektive lands ambassad. UnXplored ansvarar inte för följderna av att en resenär saknar visum. Du ansvarar själv för detta.
Kontrollera även giltighetstiden för ditt pass. Endel länder kräver att ditt pass är giltigt ytterligare 6–12 månader utöver vistelsen i landet. Är du osäker på bestämmelserna för giltighetstiden gällande ett specifikt resmål, kontakta det aktuella landets ambassad.

VACCINATIONER.
Du ansvarar själv för att ta alla nödvändiga vaccinationer till respektive land. För information om vaccinationer ber vi er kontakta vaccinations/vårdcentral. Var noga med att följa COVID-reglerna till det land du skall åka till om de nu kräver vaccinationer och vaccinations-pass osv.

FORDON SOM VI ÅKER MED UNDER RESAN.
På våra resor kan vi använda oss av olika sorter fordon för att ta oss runt. Oftast blir det minibussar, 4×4, båtar och det händer att vi tar inrikesflyg. Vi ser alltid till att skriva kontrakt med en seriös firma som har välskötta fordon och att de har alla nödvändiga försäkringar. Men det kan hända att vi tar och åker med privata 4×4 bilar dit minibussarna kan åka. Vi föredrar att ha med en minibuss på hela resan inklusive föraren. Då är den redo för att ta oss dit vi vill när vi vill.

ÖVERNATTNINGAR.
I städer bor vi i dubbel- eller flerbäddsrum. Även på lodger ute på landsbygden. Det händer att vi använder oss av hotell/pensionat i mindre orter och då försöker vi välja ett så intressant boende som möjligt, om det går. Under vandringar sover vi oftast i djungelhammockar och/eller tält. Det kan hända att vi använder oss av enkla stugor och bergshytter. Eftersom vi ofta reser utanför de vanliga turiststråken finns det inte många stora turistiga lodger och hotell. Vi försöker välja ett mysigt boende som helst ägs av lokalbefolkningen och inte en multinationell koncern.

HEMSIDAN
UnXplored svarar ej för riktigheten i uppgifter lämnade på andra hemsidor än UnXploreds egen hemsida (www.unxplored.se). Det gäller även länkar från andra sidor.

DEL I DUBBELRUM.
I resans pris ingår logi i form av del i dubbelrum om inte annat uttryckligen anges. I vissa fall kan resenären bli placerad i enkelrum p.g.a. rumstillgänglighet, antal deltagare på resan, etc. Om denna placering sker på initiativ av UnXplored AB betalas inget tillägg av resenären. I de fall resenären uttrycker önskemål om enkelrum utgår ett pristillägg som betalas av resenären.

FOTO, VIDEO OCH SKRIVET MATERIAL.
UnXploreds guider och representanter kommer dokumentera expeditionsresan genom att filma och/eller fotografera samt i skrift. Rättigheten till detta material ägs av UnXplored AB. UnXplored AB förbehåller sig rätten att använda film- och fotomaterialet i marknadsföringssyfte på hemsidan, i sociala medier, via bloggar, i broschyrer och annat tryckt eller digitalt marknadsföringsmaterial. Om resenären ej önskar att deltaga i denna dokumentering måste detta uttryckas skriftligt till UnXplored AB. Vi väljer såklart bara ut de bästa bilderna.

DJUNGELHAMMOCK ELLER TÄLT?
På våra resor till regnskogar är djungelhammock att föredra eftersom det ibland inte finns plats för att slå upp flera tält. Dessutom kan det hända att marken är ojämn eller letar. Då funkar djungelhammocken perfekt. Dessutom är den snabb att hänga upp och väger lite. Om det går att sätta upp små tält skriver vi om detta i resebeskrivningen. På resor till trädfria högplatåer eller avläsna dalar i Nepal funkar tält bäst och då ser vi till att hyra tält på plats så ni slipper resa med tunga tält. Information om vad ni skall köpa för utrustning hjälper vi till med.