GRADERINGAR.

GRADERINGAR.

Våra resor är passar alla som gillar äventyr, natur, vandring, friluftsliv och som har en bra grundkondition.
Vissa av resorna kan vara mer krävande än andra. Vi har jobbat fram ett graderingssystem så att ni kan se om resan ni är intresserade av passar er.

Den baseras på våra och guidernas erfarenheter, vad tidigare kunder tyckt om vandringen, väder, hur brant det är, hur stigen ser ut om det finns någon osv.

Resorna består ofta av vandringar i olika områden och naturtyper. Vi försöker få till en så bra gradering det går. Graderingarna gäller ej besök i städer, byar, parker osv.

Graderingen är en fingervisning om hur de svårare segmenten på resan kan te sig så att ni får en grov bild om vad som krävs av dig gällande kontitionsnivå, kunskap etc. Vi hjälper såklart till med träningstips om det behövs, info, pepp etc innan resan så det går bra att maila eller ringa.

De flesta av våra resor kräver ingen tidigare erfarenhet av de miljöer vi rör oss i. Vi börjar alltid med en mjukstart och lär ut hur vi skall röra oss i en regnskog, förbereda oss för ett högt pass, hänga upp djungelhammockar så vi alla kan sova gott. Allt för att ni skall ha det bra och få en minnesvärd upplevelse.
Vi har märkt på tidigare resor att det är få svenskar som vandrat längre sträckor i regnskogar och det kan vara en helt ny upplevelse för många. Fler har erfarenhet av vandringar i Nepal och liknande miljöer. Men vi lovar er att vi hjälper till med alla förberedelser så ni känner er trygga.

GRADERING:

1. Lätt.
Lättare vandringar på stora och små stigar. Ibland korsar vi en bäck eller två. Vi bor mest på lodger, hotell och kanske en natt i tält eller djungelhammock. Inte jättemycket erfarenhet krävs. Normal kondition och vilja. Stigningar på 100-800 meter per dag kan förekomma. Vi bär ofta en lätt ryggsäck på ca 5-8 kg.

2. Lätt krävande.
Vandringar på små och stora stigar. Ibland djurstigar. Kan bli endel uppför och nedför. Ibland branta avsnitt. En och annan bäck korsas. Några övernattningar i regnskogen eller avlägsna bergsområden i djungelhammock eller tält. Bra kondition krävs. Du skall orka gå i 4-6 timmar/dag. Ibland mindre. En stigning på 200-1000 höjdmeter per dag. Du skall orka bära på en ryggsäck på ca 8-12 kg

3. Krävande.
Längre vandringar ofta 2-5 övernattningar i skogen. Sover i djungelhammock, enkla bergshytter eller tält. Mindre och större bäckar korsas ibland. Bra kondition krävs där du skall orka gå i 4-8 timmar/dag. Branta stigningar och brant nerför. Ibland ett eller ett par höga pass på 3000-4000 meter. Ryggsäcksvikt på 10-15 kg.

4. Tungt.
Långa vadringar ut i isolerade dalar och orörda skogar. 4-10 dagar i läger. 5-9 timmars vandring. Övernattning inne i skogar, högplatåer etc. Övernattning i tält, djungelhammock. jurta eller enkla forskningsstationer. Branta stigningar upp och ner. Ofta toppar och pass på 3000-5000 meter. Här kan ryggsäckarna väga allt från 15-20 kg beroende på om vi har med oss bärare och om du har lättviktsutrustning eller inte.

5. Expedition.
Här kan det bli långa vandringa i 5-14 dagar eller mer. Boende i allt från djungelhammock, tält till flodbåtar. Vandringar i regnskog av alla dess typer, från varm och fuktig låglandsskog, dimmiga molnskogar, kyliga trädfria högplatåer och bergspass på 4500-5500 meter.
Oftast ingen WiFi, mobilmottagning där vår enda kontakt med omvärlden är satellittelefon, InReach etc. Mycket bra kondition och uthållighet krävs. Ryggsäcksvikten kan variera rejält beroende på hur många bärare vi har, om du har lättviktsutrustning, om vi kan lämna saker i basläger etc men förvänta dig 15-25 kg. Vi ser helst att du inte bär mer än så. Då hyr vi hellre in extra bärare. För att klara av expeditioner skall du ha tränat vandring, vandring med ryggsäck i kupperat terräng i flera månader.

På graderna ovan kan vi ibland lägga på ett + eller ett minus. Lite som klättergraderingar. Så graderingen 4+ är lite hårdare än 4 men inte en grad 5.

Är du osäker på vad du skulle orka med, vad som krävs etc…kontakta oss via telefon eller mail.

Vi har tidigare haft med personer på andra resor som vi har arrangerat, som inte tränat alls innan de bokade resan. Men med lite pepp och tips från oss så har de fått upp en bra kondition efter ett par månader och njutit av resan.